⇦ Tillbaka

STADGAR

Här kan du läsa stadgarna för Tablå kulturförening antagna vid föreningens konstituerande möte 30 april 2024. Att läsa och ställa sig bakom dessa stadgar är ett krav för medlemskap i föreningen.

För frågor om stadgarna vänligen kontakta styrelsen på styrelsen@tablasthlm.se.

Stadgar

§ 1. Namn & säte
Föreningens namn är Tablå kulturförening och har sitt säte i Stockholm.

§ 2. Ändamål
Tablå kulturförening ska verka för att arrangera kulturevenemang och kollektiva upplevelser för att öka allmänhetens tillgång till och intresse för kultur. Tablå kulturförening utgår ifrån Stockholm stad men ska även verka för att uppsöka internationella och nationella samarbeten inom relevanta kulturområden. Tablå kulturförening ska som en del i sitt arbete sträva efter att utveckla och driva platsspecifika projekt och mötesplatser, som ett led i att utveckla och stötta frågan om fysiska rum för kultur i staden. Tablå kulturförening ska som en del i sitt arbete stötta och sprida kunskap om andra relevanta kulturaktörer inom föreningens intresseområde. Övergripande ska Tablå kulturförenings arbete sträva efter att vara undersökande och främja en bredd av konstuttryck och scener. 

Tablå kulturförening är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden, och verkar utifrån principer om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde.

§ 3. Medlemskap
Föreningen är öppen för alla som: 

  • Är en fysisk person, organisation eller juridisk person
  • Stödjer föreningens ändamål samt godtar och följer dess stadgar
  • Har erlagt medlemsavgift eller uppfyllt kraven för alternativ bidragsform

Medlemsavgift för aktiva medlemmar, stödmedlemmar och organisationsmedlemmar fastställs på årsmötet. Årsmötet har även möjlighet att fastställa alternativa bidragsformer som ersätter en medlemsavgift, samt kraven för att en eller flera sådana bidragsformer ska anses uppfyllda. Detta kan till exempel vara i form av volontärtimmar inom föreningen eller dess projekt.

Aktiv medlem
Aktiv medlem är den som erlagt medlemsavgift eller uppfyllt kraven för alternativ bidragsform samt skriftligen ansökt och godkänts för ett aktivt medlemskap av styrelsen. Ansökan ska innehålla de uppgifter som efterfrågas i antagningshandlingar från föreningen. Som aktiv medlem förväntas du ta en betydande del i föreningens utveckling och operativa verksamhet tillsammans med andra aktiva medlemmar och styrelsen. 

Ledamöter som väljs in i styrelsen av årsmötet erhåller per automatik aktivt medlemskap i föreningen men skall erlägga medlemsavgift eller uppfylla kraven för alternativ bidragsform. Aktiva medlemmar har närvarorätt, yttranderätt, förslagsrätt och rösträtt på alla föreningens årsmöten. Aktiva medlemskap kan inte sökas av organisationer eller juridiska personer.

Stödmedlem
Stödmedlem är en fysisk person som tagit ställning till stödmedlemskap i föreningen samt erlagt medlemsavgift eller uppfyllt kraven för alternativ bidragsform. Stödmedlemmar har närvarorätt, yttranderätt och förslagsrätt på föreningens årsmöten.

Organisationsmedlem
Organisationsmedlem är ett stödmedlemskap anpassat för organisationer och juridiska personer som tagit ställning till organisationsmedlemskap i föreningen samt erlagt medlemsavgift eller uppfyllt kraven för alternativ bidragsform. Organisationsmedlemmar har närvarorätt, yttranderätt och förslagsrätt på föreningens årsmöten.

§ 3.1 Avslutande av medlemskap
Medlemmar i föreningen kan när som helst avsluta sitt medlemskap genom att skriftligen meddela styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlemmar som inte erlagt den av årsmötet fastställda medlemsavgiften eller uppfyllt kraven för alternativ bidragsform inom 3 månader efter att betalning eller validering av alternativ bidragsform ska vara föreningen tillhanda, anses därmed ha avslutat sitt medlemskap.

Medlemmar som motarbetar föreningens ändamål eller bryter mot dess stadgar kan uteslutas löpande under året med majoritetsbeslut av styrelsen.

§ 4. Revisor
För granskning av föreningens årsbokslut skall en revisor utses. Även en revisorssuppleant kan utses. Föreningens räkenskaper ska ställas till revisorns förfogande senast en månad före ordinarie årsmöte.

Vid händelse att föreningen skulle erhålla finansiering som kräver en auktoriserad revisor skall styrelsen kalla till ett extra insatt årsmöte för att tillsätta en auktoriserad revisor. Utsedd revisor skall då avge sin revisionsberättelse innan årsmötet, vilken tillfogas årsmötets handlingar.

§ 5. Beslutande organ
Föreningens beslutande organ är: 

  • Årsmötet och eventuella extrainsatta årsmöten
  • Styrelsemöten
  • En av styrelsen tillsatt arbetsgrupp för ett specifikt projekt

§ 6. Årsmöte
Årsmöte hålls tidigast 1 januari och senast 31 maj. Årsmötet ska utlysas 14 dagar i förväg. Medlemmar kan när som helst, dock senast 10 dagar före mötet, ge förslag till ärenden som skall behandlas på årsmötet.

Årsmötet ska behandla följande:
1. Öppnande av möte
2. Val av ordförande och sekreterare för årsmötet
3. Val av minst en justerare, tillika rösträknare för årsmötet
4. Fastställande av röstlängd
5. Mötets stadgeenliga utlysande
6. Framläggande av verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse
7. Framläggande av revisorns granskning
8. Beslut om:

  • Fastställelse av verksamhetsberättelse
  • Fastställelse av ekonomisk berättelse
  • Ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter

9. Presentation av verksamhetsplan samt ekonomisk plan för nästföljande verksamhetsår
10. Fastställande av arvoden till styrelse
11. Val av:

  • Styrelsens ordförande
  • Styrelsens kassör
  • Styrelsens ledamöter samt eventuella suppleanter
  • Revisor och eventuell revisorssuppleant
  • Valberedning

12. Behandling av styrelsens propositioner och inkomna motioner
13. Fastställande av medlemsavgifter samt alternativa bidragsformer
14. Övriga frågor
15. Avslutande av möte

§ 6.1 Årsmötets beslutsmässighet
Årsmötet är beslutsmässigt om det är stadgeenligt utlyst.

§ 6.2. Extra årsmöte
Om styrelsen, revisorn eller hälften av föreningens medlemmar kräver ett extra årsmöte ska styrelsen kalla till detta. På ett extra årsmöte behandlas endast de ärenden som nämnts i kallelsen.

§ 7. Styrelsen
Styrelsens uppgift är att med ett långsiktigt perspektiv på verksamheten strategiskt bidra med erfarenhet, kunskap och nätverk för att uppnå föreningens ändamål. 

  • Styrelsen konstituerar sig själv.
  • Styrelsen ska bestå av lägst tre och högst sju ordinarie ledamöter varav en ordförande.
  • Styrelsen är högsta beslutande samt verkställande organ mellan årsmöten.
  • Styrelsen kan inom sig utse andra funktioner, som exempelvis vice ordförande och sekreterare.
  • Ärenden avgörs med enkel majoritet. Vid lika röstetal ska nya förhandlingar och omröstning genomföras tills enkel röstövervikt uppnåtts. Om två nya omröstningar har genomförts utan enkel röstövervikt under samma möte skall frågan bordläggas till nästkommande styrelsemöte. Har en fråga behandlats på två separata styrelsemöten utan att enkel röstövervikt uppnåtts gäller den mening som biträds av ordförande.
  • Styrelsen är beslutsmässig då fler än hälften av antalet ledamöter, bland dem ordförande eller eventuell vice ordförande, är närvarande.
  • Styrelsen äger rätt att tillsätta tillfälliga ledamöter fram till årsmöte, i de fall ordinarie ledamöter slutar under sittande period. 
  • Styrelsen äger rätt att adjungera personer att delta i styrelsemöten.
  • Eventuella styrelsearvoden skall behandlas på årsmöte. 
  • Styrelsen kan tillsätta arbetsgrupper för specifika projekt. Arbetsgruppen är beslutfattande inom projektet men ska återrapportera om projektet till styrelsen. 
  • På styrelsemöte äger endast styrelseledamöter rösträtt.

§ 7.1 Val av styrelse
På årsmötet röstar närvarande röstberättigade medlemmar och styrelseledamöter på de kandidater som själva valt att kandidera för en post och/eller inkommit som förslag från medlem i föreningen eller valberedning. 

För att kandidera till en styrelsepost krävs medlemskap i föreningen. Posterna i styrelsen fördelas genom votering med enkel röstövervikt. Om enkel röstövervikt vid personval ej kan uppnås ska frågan tas upp för ytterligare diskussion och en ny votering genomföras. Om röstövervikt fortsatt ej kan uppnås ska valet avgöras med lotteri mellan de kandidater som fått flest röster.

§ 7.2 Styrelsemöten
Kallelse till styrelsemöte skall utgå till ledamöterna samt eventuella suppleanter minst 7 dagar i förväg. Styrelsen ska hålla minst 4 styrelsemöten per år.

§ 7.3 Mandatperiod
Mandatperioden för samtliga styrelseposter omfattar två år.

§ 8. Beslutsformer
Alla närvarande styrelseledamöter och aktiva medlemmar har rösträtt. Varje person med rösträtt har en röst. Varje medlemsorganisation representeras av ett ombud på årsmötet, där varje medlemsorganisation har en röst. Frånvarande medlem kan genom fullmakt låta en annan medlem föra sin talan. Val ska förrättas med slutna sedlar om så begärs. All annan röstning sker öppet med handuppräckning. Belut fattas genom votering med enkel röstövervikt där inte annat stadgas. 

§ 9. Företrädare
Föreningen kan företrädas av styrelsen gemensamt eller var för sig, samt av en eller flera av föreningen utsedda myndiga personer. Företrädare har rätt att teckna avtal i föreningens namn och skall likställas med firmatecknare.

§ 10. Verksamhetsår
Föreningens verksamhetsår sammanfaller med kalenderår.

§ 11. Stadgeändring
Ändring av stadgar kan endast ske vid årsmöte eller extra insatt årsmöte, efter beslut med 2/3 majoritet.

§ 12. Föreningens upphörande 
Beslut om föreningens upphörande kan endast fattas på förslag av styrelsen. För ett sådant beslut fordras 2/3-dels majoritet vid två på varandra följande årsmöten, av vilket ett ska vara ett ordinarie årsmöte. Perioden mellan dessa årsmöten ska vara minst 2 månader. Vid beslut om upplösning av föreningen ska vad som återstår av dess tillgångar efter betalning av eventuella skulder användas för att främja ett ändamål som överensstämmer med föreningens syfte enligt de riktlinjer som årsmötet beslutar.

§ 13. Tolkning av stadgarna

Vid fråga om tolkning av dessa stadgar gäller styrelsens mening, tills frågan avgjorts av
årsmötet.